mitä syödä ennen ja jälkeen juoksulenkin

Juoksijan ravinto: miten rytmitän arjen ruokailut niin, että lenkki kulkee?

Arjen aikataulut on joskus hankala rytmittää lenkkien kanssa niin, että lenkille lähtiessä ei ole nälkä eikä myöskään vatsa liian täynnä. Syömiset ja juomiset vaikuttavat vireystilaan lenkillä ja myös siitä palautumiseen, joten asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Tässä käytännön vinkkejä syömisten ajoittamiseen iltalenkille tai aamulenkille lähtiessä
 
Juoksijan ruokavinkit iltalenkille

Monet lähtevät lenkille iltapäivällä tai illalla työpäivän jälkeen. Riskinä on, että töiden jälkeen on jo nälkä ja tekisi mieli syödä ihan kunnolla. Jos näin teet, vatsa on lenkillä liian täynnä, mutta toisaalta jos et syö, tulee lenkillä nälkä ja energiat loppuvat kesken. Näiden lisäksi erityisesti myöhäisen iltalenkin kanssa voi herätä kysymys siitä, mitä lenkin jälkeen sitten kannattaa syödä.
 
1.     Iltalenkkiin valmistautuminen alkaa lounaasta
Syö iltalenkkipäivänä kunnollinen ja monipuolinen lounas - varsinkin jos illalla on luvassa kovatehoinen harjoitus. Kevyen ja lyhyen lenkin päivänä voit ehkä pärjätä keitolla tai salaatilla, mutta varsinkin kovatehoisen lenkkipäivän lounaaksi kannattaa syödä hiilihydraattipitoinen lounas, johon kuuluu pastaa, riisiä, perunaa, vihanneksia tai leipää.
 
2. Jaksamisen kulmakivi: välipala
Puolilta päivin syödyn lounaan voimin et kuitenkaan jaksa viiden-kuuden aikoihin lähtevälle lenkille, vaan tarvitset välipalan! Usein välipala kannattaa syödä kolmen-neljän aikoihin, jos lenkille haluaa lähteä viiden-kuuden aikoihin. Valmistaudu siis tarvittaessa syömään välipala töissä! Välipalan on hyvä sisältää hiilihydraattia ja proteiinia, mutta vain vähän rasvaa. Esimerkkejä hyvistä välipaloista on rahka ja banaani, kaurapuuro ja mustikkakeitto, aamulla jääkaappiin tehty tuorepuuro tai jugurtti-marja-smoothie.
 
3. Lämmin ruoka mieluiten lenkin jälkeen
Lenkin jälkeen on tärkeää saada riittävästi energiaa, jotta palautuminen on mahdollista. Jos iltalenkin juoksee vasta myöhemmin illalla, voi tuntua liian myöhäiseltä syödä päivällistä, mutta terveyden kannalta ei kuitenkaan ole merkitystä, mihin aikaan päivällisen syö. Älä siis välttele iltalenkin jälkeen iltasyömistä, sillä palautumisen kannalta on oleellista, että saat treenin jälkeen energiaa!
 
Juoksijan ruokavinkit aamulenkille

Aamulenkin hankaluutena on se, ettei juuri ennen lenkkiä voi syödä kovin paljoa. Toinen hankaluus aikaisen aamulenkin kanssa on, että aamulenkin jälkeen energiatasot ehtivät laskea liian alas, jos seuraavaa ruokaa pitää odotella lounaalle asti.
 
1.     Aikaisen lenkin jälkeen toinen aamupala
Jos juokset ennen töitä, työmatkalla tai muuten melko aikaisin, syö pieni aamupala ennen lenkkiä ja toinen aamupala lenkin jälkeen. Näin jaksat lounaaseen asti, eikä vireystila romahda tai herkkuhimo iske energiavajauksen vuoksi myöhemmin päivällä. Ennen lenkkiä pieneksi aamupalaksi sopii vaikka banaani tai pieni jugurttiannos.
 
2. Kovatehoiseen aamutreeniin valmistautuminen alkaa jo edeltävänä iltana
Jos heti aamusta on tarkoitus juosta pitkä tai kovatehoinen lenkki, valmistaudu siihen syömällä edeltävänä iltana hiilihydraattipitoinen illallinen, joka sisältää esimerkiksi riisiä, pastaa tai perunoita. Näin lihakset ovat aamulla täynnä energiaa!
 
3. Rutiini tuo rytmiä
Joskus aamutreeni tuntuu kankealta ja se ei meinaa istua vatsan toimintaan. Jo parin viikon rutiini säännölliseen aamulenkkeilyyn kuitenkin auttaa asiaa, ja elimistösi tottuu aamulenkkeilyyn. Sen lisäksi ihmiset toki luontaisesti jakautuvat aamuihmisiin ja iltaihmisiin, mutta aina tämän huomioiminen omassa arjessa ei ole mahdollista.

Lue myös blogistamme: Juoksijan ravinto - vinkit liikkujan hyvään ravitsemukseen

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.