Juoksukenkien valinta

Juoksukenkien valinta - lue valmentajan vinkit

Olisiko uusien juoksulenkkarien osto ajankohtaista? Tässä blogissa Juoksuklubin valmentaja Saija Huhtiniemi kertoo kokemuksistaan juoksukenkien valinnasta niin juoksuvalmentajana kuin juoksijanakin. Saija on myös työskennellyt juoksulenkkarivalmistajan edustajana ja myyntikouluttajana, ja sen myötä auttanut lenkkarihyllyn edessä asiakkaita oikean kenkämallin valinnassa.

Löydät blogista vinkit ja neuvot kenkien valintaan siis juoksuvalmentajan, juoksijan ja myös lenkkarimyyjän näkökulmasta!

 

Juoksukengiltä vaaditaan monia ominaisuuksia

Mitä juoksulenkkarilta sitten oikein vaaditaan? Kengän pitää olla joustava, kevyt mutta silti hyvin istuva sekä riittävästi tukeva ja vaimentava. Kenkä ei saa kuitenkaan olla liian jäykkä, vaan pohjan pitää olla taipuisan notkea, muttei kuitenkaan löysä. Jalkaterän pitää pystyä toimimaan kengän sisällä: päkiän pitää pystyä ponnistamaan ja viemään askel loppuun asti.

Oikean ja juuri omaan jalkaan sopivan juoksukengän valinta on vaikeaa. Kun teet valintaa, käytä apunasi myymälöiden asiantuntevaa henkilökuntaa, maahantuojien järjestämiä juoksuklinikkapäiviä ja askelklinikoita. Varaa ostoreissulle aikaa ja hermoja. Ota vanhat lenkkarit mukaan kauppaan, hyvä lenkkarimyyjä saa paljon tietoa myös niistä. Kerro myyjälle, millä kenkämallilla olet aiemmin juossut, mutta muista, että pelkkä kenkämerkin kertominen ei kerro myyjälle mitään – pitää tietää mallin nimi.

Kuvan perusteella ei pysty kenkää valitsemaan, joten ei kannata tilata netistä, ellei valmiiksi tiedä kyseisen mallin olevan itselle sopiva.

Värin perusteella taas saat valita kaikki muut käyttämäsi kengät mutta et juoksulenkkareita – ei paljoa lohduta jos kengät ovat hienon väriset, jos ne muuten ovat epäsopivat ja pahimmillaan aiheuttavat sinulle vammoja! Usein tiettyä mallia valmistetaan/maahantuodaan vain yhdessä värissä, mutta hyvällä tuurilla voi olla myös valinnanvaraa värin kanssa.

Kokeile rohkeasti ei merkkien kenkiä

Jos olet ostanut kerran erityisen hyvät tai huonot lenkkarit, jotka olivat tietyn merkkiset, tämä ei tarkoita, että saman merkin kaikki mallit ovat yhtä lailla erityisen hyviä tai huonoja. Suurimmat juoksulenkkarimerkit ovat kaikki hyviä ja laadukkaita – kyse on vain siitä, mikä malli sopii juuri sinun jalallesi parhaiten. Jokainen merkki valmistaa hyvin erilaisia malleja, ja saman merkin sisällä on suurempia eroja eri mallien välillä kuin eri merkkisten mutta samantyyppisten kenkien välillä.

Urheilukaupassa törmää usein asiakkaaseen, joka kertoo omistavansa tietynmerkkiset kengät ja pitäneensä niistä. Jos asiakas ei osaa kertoa kenkien mallia, ei pelkän merkin kertominen kerro myyjälle vielä juuri mitään. Jokainen merkki valmistaa tuettuja kenkiä, voimakkaasti vaimennettuja kenkiä, erityisen kevyitä kenkiä, eri välipohjamateriaaleilla valmistettuja kenkiä, erilaiseen käyttötarkoitukseen tarkoitettuja kenkiä ja erilaisilla lestillä olevia kenkiä.

Sopivan koon valitseminen

Suurin osa kenkävalmistajista valmistaa melko pieniä kengänkokoja, ja lisäksi juoksukengässä on aina oltava enemmän liikkumisvaraa kuin muissa kengissä. Älä siis ripustaudu liiaksi normaaliin kengänkokoosi! Sovittamalla löydät oikean kokoisen juoksukengän, ja valmistaudu henkisesti siihen, että sen koko saattaa olla jopa kaksi numeroa isompi kuin kengänkokosi normaalisti. Pisimmän varpaan ja tossun reunan väliin pitää jäädä tilaa ihan minimissään puoli senttiä, monen mielestä sentti. Tarkista myös tossun leveys päkiän kohdalta. Kaupassa kannattaa nousta päkiälle ja tunnustella, onko päkiällä ja varpailla tilaa levitä, mutta toisaalta tossu ei saa olla liian väljä leveyssuunnassa.

 

Sukat mukaan

Suosittelen juoksemaan juoksusukilla, koska tavalliset sukat rullautuvat helposti ruttuun ja hiertävät. Kun lähdet kauppaan sovittelemaan juoksukenkiä, ota mukaan ne sukat, joilla normaalistikin juokset ja sovita kenkiä niillä.

 

Sisäänaja uudet juoksukengät rauhassa

Totuta jalat uusiin lenkkareihin pikkuhiljaa, varsinkin jos uusi kenkä on kovin erilainen kuin vanha. Osta siis uudet lenkkarit jo vähän ennen kuin vanhat ovat roskiskunnossa, jotta voit ensin käyttää niitä vuorotellen. Juokse uusilla kengillä ensin muutama lyhyt lenkki ja vasta sitten pidempiä

Juoksukengät ovat kulutustavaraa

Usein aloittelevien juoksijoiden jaloissa näkyy erittäin vanhoja kenkiä, ja perusteluna kuulee, että "onhan nämä muutaman vuoden vanhat, mutta ei näitä ole käytetty paljoa". Muistathan, että juoksulenkkarien tuki- ja vaimennusominaisuudet kuluvat käytön myötä mutta välipohjan materiaalit menettävät elastisuuttaan ja ominaisuuksiaan myös ajan myötä, vaikkei niitä olisi käytettykään paljoa. Ajan hammas syö kenkää (melkein) siinä missä käyttökin!

Usein kysytään, montako kilometriä juoksulenkkarilla voi juosta, ennen kuin on aika vaihtaa uusiin. Valmistajat antavat tähän harvoin tarkkaa vastausta, sillä kengän ominaisuuksia kulumiseen vaikuttaa niin paljon muutkin asiat kuin kilometrimäärä: juoksutekniikka, askelkontakti, juoksijan paino ja juoksualusta. Useimmiten juoksukengällä kuitenkin pystyy hyvin juoksemaan ainakin 1 000 km (mutta kuten mainittu, tähän vaikuttaa myös kengän ikä ja muut edellä mainitut asiat).

Älä pihistele liikaa

Ikävä totuus on, että hyvin harvaan jalkaan sopivia juoksukenkiä saa kaupasta alle satasella. Pääasiassa kaikilla kenkävalmistajilla eri mallien hintapisteet on suunniteltu niin, että alle satasen kengät eivät ole tarkoitettu aktiiviseen juoksuun (vaan satunnaiselle lenkkeilijälle ja kävelijälle). Ns. halpiskengissä on huonommat vaimennukset ja ne ovat usein liian kiertolöysiä (eli eivät anna tukea oikean linjauksen pysymiselle, vaan antavat kaiken vastuun jalalle hyvän juoksutekniikan ylläpitämisestä). Noin 130-180 € budjetilla voit valita ne kengät, jotka sopivat sinulle parhaiten. Nämä hinnat pätevät normaalihintoihin - toki alennuksesta voi löytää huippukenkiä myös paljon halvemmallakin!

 

Toivottavasti sait vinkkejä kenkien valintaan - rullaavia lenkkejä joka tapauksessa uusilla tai vanhoilla kengillä!

 

Lue lisää vinkkejä juoksijalle blogistamme:

Opi nauttimaan juoksusta

Juoksijan tyypilliset rasitusvammat ja miten ehkäistä niitä

Haluatko lisää motivoivia juttuja juoksusta? Tilaa Juoksuklubin uutiskirje!

Saat lisää juoksuun liittyviä vinkkejä ja artikkeleita sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa, kun tilaat Juoksuklubin uutiskirjeen. Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit perua tilauksen milloin haluat.